Ketteryyttä palveluihin

Suomessa on pian meitä yli 65-vuotiaita 1,5 miljoonaa (vuonna 2030). Olen kuullut, että tästä porukasta huolehtiminen on yksi kuntien suurimpia tehtäviä. Ei se ihan näin taida mennä. Suuri joukko meistä haluaa olla mukana uudistamassa perinteisiä palvelurakenteita. Sote-uudistuksen yhtenä kärkihankkeena pitää olla monipuoliset, ennaltaehkäisevät hoiva- ja virikepalvelut. 

Korjattavaa:

Lastensuojelun tilanne Suomessa ei ilahduta. Tämä on Kuopion työntekijöiden rohkea ulostulo 


Uusia toimintamalleja:

Käyttäjälähtöinen innovaatiotoiminta uudistaa kuntien palveluja

Palvelujen käyttäjiä osallistava innovaatiotoiminta antaa uusia mahdollisuuksia kuntapalvelujen ja demokratian kehittämiseen. Kuntalaisten ja henkilöstön tyytyväisyys kasvaa.  Käynnistetään toiminta, jossa asukkaat yhdessä kunnan työtekijöiden, yritysten ja yhdistysten kanssa suunnittelevat palvelutuotantoa.

- matalan kynnyksen kioskit

- monipalvelukampukset, esimerkkeinä Monipalvelukampus Kuruun ja Monipalvelukampus Virta Ylöjärven sydämeen sekä Työväentalon tontille monipalvelukeskus ja seniorikioski

- kunnan kesätyöntekijöiden sosiaalisen toiminnan päivä:

  • ruohonleikkurin tuuppaus vaihtuu hetkeksi pyörätuolin työntämiseksi
  • ideaa toivottavasti kokeillaan jo ensi kesänä
Kuva: Anna Kytömäki

 - monipuoliset virike- ja hoivapalvelut ammattilaisten, vapaaehtoistyöntekijöiden ja koululaisten yhteistyönä

Uusi avaus 18.2.2015: Ylöjärvelle Valotori (Ylöjärven Uutiset)

  • Antti Kivelä, Sitran johtaja: 

    Ikäihmisten palvelut on rakennettu edellisten sukupolvien mukaisiksi. Nyt eläkkeelle jäädään kuitenkin entistä parempikuntoisina ja aktiivisina yhteiskunnan jäseninä. Eläkeläisten halu vaikuttaa ja osallistua aktiivisina toimijoina tulee nähdä voimavarana. Tämä on Suomelle mahdollisuus.

  • Valossa on jo järjestetty ikäihmisille tapahtumia opiskelijoiden, Valon tekijät -osuuskunnan, kaupungin ja SPR:n yhteisprojekteina
    Valoisa iltapäivä 29.11.2013, Kotihoidon pikkujoulu 12.12.2014 ja Iloa ja Valoa -hyvinvointitapahtuma 29.1.2015

Ei kuitenkaan unohdeta etäällä asuvia

KEHITYSYHTEISTYÖN PUOLUSTUS

Kehitysyhteistyöhön on oltava aina varaa. Suomessa on isoja ongelmia ja köyhyyttä, mutta meidän pitää muistaa myös etäällä asuvia lähimmäisiämme. Maailmassa on äärimmäisen suurta inhimillistä kärsimystä. Taistelujen jalkoihin jääneiden hätä ja elinolot ovat järkyttäviä.

Kehitysyhteistyöhön käytetyllä rahalla tehdään paljon hyvää. Sen avulla voidaan tukea maailman köyhimpiä ihmisiä ja edistää asioita, joilla ei ole hintaa - rauhaa, ihmisoikeuksia ja inhimillistä hyvinvointia. Työstä hyötyvät niin yksittäiset ihmiset kuin kokonaiset yhteiskunnatkin. Se kattaa esimerkiksi hätäapua Syyrian pakolaisille, oikeusvaltion rakentamista kenialaisille ja ammatillista opetusta nepalilaisille nuorille. Monissa YK:n vuosituhattavoitteissa on edistytty merkittävästi. Esimerkiksi äärimmäinen köyhyys on puolittunut.

Annetaan vahva tukemme kehitysyhteistyölle!

Pekka Haavisto: Kehitysyhteistyön pitää muuttua ajan mukana